Ir al contenido
Fondos europeos.
  • Inici
  • > Política de Cohesió

Política de Cohesió

La política de cohesió de la UE treballa pel desenvolupament econòmic, social i territorial de totes les seves regions.

La política de cohesió és un dels instruments d'inversió més importants de la Unió Europea. Té com a finalitat proporcionar suport per a la reducció dels desequilibris entre  les regions.

El procés d'integració europea va haver d'enfrontar-se des dels seus inicis al repte de les disparitats entre les regions que la integren, amb especial atenció a les zones rurals, a les zones afectades per la transició industrial i les que parteixen amb desavantatges naturals i demogràfics, així com als possibles impactes derivats del procés de desenvolupament del mercat únic.

La Unió consagra entre els seus objectius reforçar la cohesió econòmica, social i territorial entre els països de la UE. La política de cohesió s'ha convertit en una palanca fonamental per a avançar cap a un creixement més equilibrat de la Unió, afavorint, entre altres, la creació d'ocupació, la competitivitat empresarial, el desenvolupament sostenible i la protecció del medi ambient, beneficiant a totes les regions i ciutats de la Unió Europea.

La política de cohesió és la principal política d'inversió a la Unió Europea. El seu objectiu és reduir les diferències entre les regions i fomentar un desenvolupament equilibrat en tot el territori. Per a això compta amb un pla estratègic i un gran paquet d'inversió que s'executa a través de diferents fons.

Fons europeus en suport de la política de cohesió

La UE dóna suport a la consecució dels objectius de cohesió a través de la posada en marxa d'una sèrie de fons en règim de gestió compartida. En el període 2021-2027, Espanya és beneficiària dels següents:

L'Acord d'Associació, que cada Estat membre acorda amb la Comissió Europea, estableix les grans línies estratègiques de la política de cohesió per a l'Estat membre al llarg del període de programació, afavorint la coordinació i coherència en l'actuació entre els diferents instruments de la política de cohesió. Aquestes grans línies estratègiques es materialitzen en actuacions concretes en els diferents programes dissenyats en l'àmbit de cadascun dels fons de la política de cohesió.

Una política en suport de les regions

La política de cohesió presenta una pronunciada dimensió territorial i, com a mecanisme de suport a la reducció de les disparitats territorials, concentra de manera natural el seu esforç inversor a les regions menys desenvolupades.

D'acord amb la normativa comunitària, les regions de la UE es classifiquen en regions menys desenvolupades, en transició o més desenvolupades en funció que el seu nivell de PIB per càpita sigui inferior al 75% de la mitjana UE27, se situï entre el 75% i el 100% de la mitjana UE27, és a dir superior al 100% de la mitjana UE27, respectivament. Per a cada categoria de regió, es preveuen percentatges diferents de cofinançament de les actuacions amb càrrec als fons de la política de cohesió (85% per a les menys desenvolupades, 60% per a les regions en transició i 40% per a les més desenvolupades).

Alineada amb les prioritats nacionals i comunitàries

Amb la finalitat que la política de cohesió, a més del seu objectiu principal, contribueixi a la consecució de les prioritats de la Unió, per al període 2021-2027 s'han establert una sèrie d'objectius polítics (OP) en els quals es concentra el suport dels fons:

  1. OP 1

    Una Europa més competitiva i intel·ligent, promovent una transformació econòmica innovadora i intel·ligent i una connectivitat regional a les tecnologies de la informació i de les comunicacions.
  2. OP 2

    Una Europa més verda, baixa en carboni, en transició cap a una economia amb zero emissions netes de carboni i resilient, promovent una transició energètica neta i equitativa, la inversió verda i blava, l'economia circular, la mitigació i adaptació al canvi climàtic, la prevenció i gestió de riscos i la mobilitat urbana sostenible.
  3. OP 3

    Una Europa més connectada, millorant la mobilitat.
  4. OP 4

    Una Europa més social i inclusiva, per mitjà de l'aplicació del Pilar Europeu de Drets Socials.
  5. OP 5

    Una Europa més pròxima als ciutadans, fomentant el desenvolupament integrat i sostenible de tota mena de territoris i iniciatives locals.

Política de cohesió a Espanya 2021-2027

Amb una dotació de 35.562 M€, Espanya és el tercer major beneficiari dels fons de la política de cohesió de la UE en el període 2021-2027. L'Acord d'Associació d'Espanya 2021-2027 constitueix un acord marc ampli i flexible que ofereix cobertura als programes dissenyats en l'àmbit dels tres fons de la política de cohesió dels quals Espanya és beneficiària (FEDER, FSE+ i FTJ).

Acord d'Associació d'Espanya 2021-2027

Acord d'associació (PDF)Document explicatiu de l'acord (PDF)

Mapa de España donde se indican por colores las regiones menos desarrolladas, en transición y más desarrolladas
Taula de dades per regions
RegionsFEDERFSE+FTJTOTAL
Regions menys desenvolupades (*)12.2545.84616018.260
Regions en transició (**)8.2873.90861312.808
Regions més desenvolupades (***)2.8571.541964.494
23.39711.29686935.562