Fons Social Europeu Plus
El
Fons Social Europeu Plus (FSE+) és un dels principals instrument de la política comunitària per a invertir en les persones i assegurar l'aplicació del pilar europeu de drets socials, mitjançant actuacions en els àmbits de l'ocupació, l'educació i les capacitats, i la inclusió social.
Com a part dels fons de la política de cohesió, el FSE+ té a més un marcat caràcter territorial i, mitjançant una concentració del seu esforç inversor a les regions més desfavorides, cerca contribuir a corregir els desequilibris regionals entre les diferents regions de la Unió, per a enfortir la cohesió econòmica, social i territorial de la Unió.
El FSE+ actua mitjançant el cofinançament de programes d'inversió acordats entre la Comissió Europea i les autoritats nacionals i regionals dels Estats membres. Els diferents programes FSE+ són objecte d'una gestió compartida, on la responsabilitat sobre la gestió dels mateixos recau tant en la Comissió Europea com en els Estats membres.
Accés a la seva pàgina web
Per al període 2021-2027, d'entre els cinc objectius polítics (OP) d'inversió per a la política de cohesió que estableix la
normativa comunitària, el FSE+ persegueix específicament contribuir a l'objectiu polític en favor d'una Europa més social i integradora mitjançant l'aplicació del pilar europeu de drets socials (OP4). Després, el
Reglament FSE+ estableix tretze objectius específics (OE) de polítiques sectorials als quals contribueixen les inversions dels diferents programes cofinançats pel FSE+.
-
Millorar l'accés a l'ocupació i les mesures d'activació del mercat de treball
-
Modernitzar les institucions i els serveis del mercat de treball
-
Promoure una participació equilibrada de gènere en el mercat de treball
-
Promoure l'adaptació dels treballadors, les empreses i els emprenedors al canvi
-
Millorar la qualitat i eficàcia dels sistemes de formació
-
Promoure la igualtat d'accés a una educació i una formació de qualitat i inclusiva
-
Promoure l'aprenentatge permanent mitjançant oportunitats per a tots
-
Fomentar la inclusió activa per a promoure la igualtat d'oportunitats
-
Promoure la integració socioeconòmica dels nacionals de tercers països
-
Promoure la integració socioeconòmica de les comunitats marginades
-
Millorar la igualtat i l'oportunitat en l'accés als serveis essencials
-
Promoure la integració social de les persones en risc de pobresa o exclusió social
-
Fer front a la privació material mitjançant aliments i la prestació d'assistència bàsica a les persones més desfavorides.
Programes FSE+
Per al període 2021-2027 Espanya compta amb una assignació total d'ajuda FSE+ de
11.296 M€. Atesa de la marcada dimensió territorial dels fons de la política de cohesió, gran part de l'ajuda FSE+ es concentra entorn de les regions menys desenvolupades(52%) i en menor mesura a les
regions en transició (34%) i
més desenvolupades (14%).
Per a afavorir l'ocupació eficient dels recursos financers des d'una perspectiva territorial, s'ha dut a terme una regionalització dels fons i un repartiment d'aquests de cara a la seva gestió en cada Comunitat i Ciutat Autònoma, bé directament pels territoris a través dels
19 programes regionals, o per part de l'Administració General de l'Estat a través de
quatre programes plurirregionales, que cobreixen les grans polítiques sectorials i que es troben al seu torn territorialitzats.
En el marc de la programació FSE+ 2021-2027 s'han definit una sèrie de
prioritats comunes a les quals els programes que es componen d'un o més dels tretze objectius específics definits reglamentàriament per al FSE+.
-
Prioritat 1 :Ocupació, adaptabilitat emprenedoria i economia social
-
Prioritat 2:Inclusió social i lluita contra la pobresa
-
Prioritat 3:Educació i formació
-
Prioritat 4:Lluita contra la privació material
-
Prioritat 5:Ocupació juvenil
-
Prioritat 6:Accions socials innovadores
-
Prioritat 7:Garantia infantil
-
Prioritat 8:Regions ultraperifèriques
-
Prioritat 9:Desenvolupament de capacitats i qualificacions relacionades amb la Plataforma de Tecnologies Estratègiques per a Europa (STEP)