Ir al contenido
Fondos europeos.
  • Inici
  • > Relacions pressupostàries amb la UE

Relacions pressupostàries amb la UE

La condició d'Espanya com a Estat membre implica, des d'una perspectiva financera, l'existència de fluxos en tots dos sentits.

Els marcs financers pluriennals (vigent el del període 2021-2027) en els quals s'inscriu el pressupost anual de la Unió Europea, garanteixen l'evolució ordenada de les despeses de la Unió, dins dels límits anuals establerts en aquest. El finançament del Pressupost europeu correspon als Estats membres principalment a través de la seva aportació de recursos propis, dotats en el pressupost nacional en la secció de relacions pressupostàries amb la UE.

Marc Financer Pluriennal

El pressupost anual de la Unió Europea s'emmarca dins d'un període de 7 anys, que és el que es denomina Marco Financiero Pluriennal (MFP). 

Actualment el Marc Financer Pluriennal vigent és el que abasta els anys 2021-2027, encara que s'actualitza cada any. L'última revisió es va realitzar l'any 2024.

Les principals partides es destinen a la política de cohesió per a reduir les disparitats entre les regions i els països (rúbrica 2), així com a la política agrícola, pesquera i mediambiental (rúbrica 3).

Què és el pressupost de la UE a llarg termini i com m'afecta? (vídeo del Parlament Europeu).

Pressupost de la Unió Europea

El pressupost de la Unió Europea inclou totes les despeses i ingressos de la Unió Europea per a un any determinat, tenint en compte els límits establerts en el MFP. Aquest pressupost haurà de ser aprovat tant pel Consell com pel Parlament Europeu.

L'execució d'aproximadament la meitat del pressupost és responsabilitat compartida dels països de la UE i la Comissió.

En el Pressupost de l'any 2025, s'han aprovat crèdits de pagament per un total de gairebé 150.000 milions d'euros.

Finançament del Pressupost de la Unió Europea

La Unió Europea (UE) es finança a través d'un sistema de recursos propis, que són les fonts d'ingressos que la UE utilitza per a finançar el seu pressupost. Aquests recursos propis estan limitats per llei a un màxim del 1,4% de la Renda Nacional Bruta (RNB) de la Unió per als crèdits de pagament i s'ha augmentat el límit fins al 1,46% per als crèdits de compromís, després de la crisi del COVID i l'aprovació dels fons NextGenerationEU.

Descripción 1

Recursos propis tradicionals

Són els drets de duana sobre les importacions. El 25% d'aquests drets els retenen els països membres en concepte de despeses d'administració

Descripción 2

Recurs IVA

Es basen en una taxa del 0,3% sobre la base harmonitzada de l'IVA de cada país de la UE, amb un màxim del 50% de la RNB

Descripción 2

Recurs basat en el plàstic

S'aplica una taxa uniforme de 0,80 € per quilogram dels plàstics no reciclats (amb reduccions anuals a tant alçat per a 17 Estats membres que la seva RNB se situa per sota de la mitjana de la UE)

Descripción 3

Renda Nacional Bruta

Cada país de la UE contribueix amb un percentatge del seu RNB a la UE, amb l'objectiu que els ingressos globals cobreixin els pagaments acordats per a tenir un pressupost equilibrat

A més d'aquests recursos propis, la UE amb caràcter excepcional, pot obtenir fons a través de préstecs en els mercats internacionals de capital. El 21 de juliol de 2020 el Consell Europeu va acordar crear un instrument excepcional de recuperació temporal conegut com NextGenerationEU que autoritza de la Comissió Europea a emetre fins a 750.000 milions d'euros de deute en nom de la Unió.

Sobre la taula, s'està negociat utilitzar una part dels ingressos del Règim Comunitari de drets d'emissió (MTS), la utilització dels ingressos del mecanisme d'ajust al carboni (CBAM) o la introducció d'un recurs propi estadístic temporal basat en els beneficis de les empreses.

Relacions financeres Espanya-Unió Europea

La condició d'Espanya com a Estat membre de la Unió Europea implica, des d'una perspectiva financera, l'existència de fluxos en dos sentits: d'una banda, Espanya contribueix al finançament de la Unió Europea i del seu pressupost i, per part seva, la Unió Europea, en aplicació de les seves polítiques, transfereix fons al nostre país, a través d'una gestió directa, indirecta o compartida.

L'aportació espanyola anual a la Unió Europea queda reflectida en els Pressupostos Generals de l'Estat, a partir de les aportacions al pressupost de la UE: l'aportació pels recursos propis, principalment, i altres (prestació de serveis, multes i sancions, interessos de demora, ajuda macrofinancera a Ucraïna).

Per part seva, la Unió Europea realitza anualment pagaments a Espanya per a actuacions al nostre país, entre els quals destaquen:

  1. Les transferències rebudes dels Fons Estructurals (FEDER, FSE+, …)

  2. Els Fons de Cohesió

  3. El Fons Europeu Marítim de Pesca i Aqüicultura i altres recursos agraris i pesquers per a accions cofinançades amb l'Estat

La seva comparació permet establir un saldo financer anual d'Espanya amb la Unió Europea.

Més informació sobre aquestes transferències es pot trobar en la publicació anual de les Relacions Financeres entre Espanya i la Unió Europea.