Ir al contenido
Fondos europeos.

Governança

Partenariat

El principi de partenariatté una llarga tradició com a eix articulador del diàleg, la participació i la concertació entorn del cofinançament de polítiques i programes amb fons europeus. El principi es basa en l'enfocament de la governança en diversos nivells, que busca garantir una participació activa, al llarg de totes les fases de la gestió dels fons, de tots aquells socis rellevants, tant de l'àmbit administratiu (incloent autoritats nacionals, regionals i locals), com de la societat civil en sentit ampli (incloses les entitats del tercer sector), a més dels interlocutors econòmics i socials i les entitats de recerca i universitats.

Els socis del partenariat exerceixen un paper essencial tant en la fase d'elaboració de les estratègies i dels instruments programàtics dels fons –a través de les consultes prèvies i del tràmit d'audiència pública-, com al llarg de les fases d'execució dels fons i la seva posterior avaluació, en les quals participen a través dels Comitès de Seguiment dels programes.

A més, el partenariat de base àmplia resulta fonamental per a assegurar una adequada coordinació en la gestió de fons europeus entre els diferents actors i instruments a fi d'eliminar duplicitats i potenciar els enfocaments integrats entre els fons per a potenciar les sinergies.

Xarxes temàtiques de fons europeus

Al llarg dels successius períodes de programació, les xarxes temàtiques o sectorials de fons europeus s'han revelat com un instrument fonamental per a assegurar unaimplementació coordinada dels fons europeus, que garanteixi la complementarietat dels diferents fons i programes entre si, així com d'aquests amb altres polítiques públiques, ia sigui cofinançades per la UE o suportades amb recursos nacionals.

En aquest sentit, les xarxes temàtiques juguen un important paper com a mecanisme de coordinació per a facilitar l'intercanvi d'experiències i difusió de bones pràctiques finançades amb fons europeus en els seus àmbits d'actuació, així com per a la presentació i anàlisi de desenvolupaments en les polítiques comunitàries i nacionals amb repercussions en la gestió d'actuacions finançades amb fons europeus, i la difusió i anàlisi dels problemes tècnics suscitats per l'aplicació de la legislació comunitària i nacional en les actuacions finançades amb fons europeus, incloent la derivada dels sistemes gestió, control i auditoria.

Xarxa de Polítiques de R+D+I (Xarxa IDI)

El seu objectiu principal és coordinar als diferents agents del Sistema Espanyol de Ciència, Tecnologia i Innovació per a optimitzar el disseny i el desenvolupament dels marcs de suport públic a la R+D+I, afavorint així la mobilització dels recursos i l'accés al finançament provinent de la política de cohesió europea i, en particular, del FEDER.

Xarxa Nacional de Comunicació de Fons Europeus

L'objectiu principal de la Xarxa és afavorir una adequada coordinació entre els principals actors involucrats en les activitats de transparència, comunicació i visibilitat de les actuacions cofinançades amb fons europeus a Espanya i dels seus assoliments.

Xarxa d'Iniciatives Urbas (RIU)

El seu objectiu és ser un mecanisme de coordinació, impuls i suport a la gestió i avaluació d'actuacions en matèria urbana cofinançades per Fons Europeus i és un instrument necessari per a compartir bones pràctiques i difondre els resultats dels projectes urbans que reben finançament europeu.

Xarxa d'Autoritats Ambientals

El seu objectiu la integració dels principis i criteris mediambientals i energètics en la gestió dels Fons Europeus i en les actuacions cofinançades per aquests. És per això que ha resultat natural, sota els principis d'eficàcia i eficiència, incorporar en la RAA els objectius que va perseguir la Xarxa temàtica d'Economia Baixa en Carboni (REBECA)Per a això, la RAA servirà de fòrum tècnic que posi en contacte a experts i responsables en matèria mediambiental, energètica i de Fons Europeus.

Xarxa de Polítiques d'igualtat entre dones i homes en els fons comunitaris

La Xarxa es perfila com a principal fòrum de debat i anàlisi per a millorar la integració real i efectiva de la perspectiva de gènere en les intervencions cofinançades pels Fons Estructurals i d'Inversió Europeus que formen part de la mateixa (FSE+, FEDER, FEMPA, FTJ, FEADER, FAMI, FSI I IGFV).

Xarxa Espanyola de e-Cohesió (REdeCo)

El seu objectiu principal és coordinar als diferents participants nacionals per a atendre els requeriments del dret aplicable en matèria de relació electrònica entre els diferents participants i autoritats per a optimitzar el disseny, la implementació i el normal funcionament dels diferents sistemes informàtics, afavorint així un funcionament més àgil, transparent i eficaç en pro de la plena efectivitat de la política de cohesió.