Política Pesquera
La política pesquera comuna serveix per a gestionar els recursos pesquers i garantir la sostenibilitat de les mars
Amb la
política pesquera comuna (PPC) la UE gestiona els recursos pesquers i garanteix el seu ús de manera sostenible. El seu principal objectiu és garantir
la sostenibilitat de la pesca, l'estabilitat dels
ingressos i els llocs de treball dels pescadors, proporcionant al mateix temps
aliments saludables a preus raonables.
Les normes creades a partir de la política pesquera serveixen per a ajudar a conservar els recursos biològics marins i per a gestionar i controlar la pesca dins i fora de les aigües de la Unió Europea.
Espanya, com a actor global
en matèria de pesca i aqüicultura, té una particular responsabilitat en la protecció de les masses d'aigua i en la conservació dels recursos biològics marins, així com a garantir la sostenibilitat dels mitjans aquàtics i marítims.
Un dels instruments essencials de la PPC ha de veure amb les activitats que el sector pesquer de la Unió Europea desenvolupa en les
aigües internacionals (més enllà de les 200 milles de les ZEE dels Estats riberencs) i també en les
aigües de tercers països. La Unió ha vingut desenvolupant una xarxa d'acords
de pesca per a permetre aquesta activitat pesquera a la flota de la Unió Europea. A més, la Unió vigila les activitats pesqueres de la flota de la Unió Europea quan feina en aigües de tercers països mitjançant llicències privades que els propis armadors negocien amb els Governs.
Amb la política pesquera comuna (PPC) la UE gestiona els recursos pesquers i garanteix el seu ús de manera sostenible. El seu principal objectiu és garantir la sostenibilitat de la pesca, l'estabilitat dels ingressos i els llocs de treball dels pescadors, proporcionant al mateix temps aliments saludables a preus raonables.
Fons europeus en suport de la política pesquera
El Fons Europeu Marítim, de Pesca i d'Aqüicultura (FEMPA) és l'instrument financer que dóna suport a la implementació de la PPC en el període 2021-2027. El FEMPA contribueix a la sostenibilitat i competitivitat del sector, impulsant la modernització de la flota pesquera, el relleu generacional, la igualtat de gènere i la innovació, al mateix temps que reforça la protecció del medi marí, la recollida de dades i el control pesquer.
Així mateix, el FEMPA presta un suport fonamental al desenvolupament sostenible de l'aqüicultura i l'economia blava, fomentant una aqüicultura innovadora, resilient i baixa en carboni, així com la diversificació de les activitats en les zones costaneres i la millora de la qualitat de vida dels seus habitants.
-
és l'eina financera per a canalitzar recursos del pressupost de la UE en suport de la política pesquera.
El seu pressupost es destina a ajudes per al desenvolupament de projectes innovadors en els Estats membres que contribueixin a un ús i una gestió sostenibles dels recursos aquàtics i marítims.
En concret, la
normativa comunitària estableix que en el període 2021-2027 el FEMPA comptarà amb les següents prioritats:
-
Fomentar la pesca sostenible i la recuperació i conservació dels recursos biològics aquàtics.
-
Fomentar les activitats sostenibles d'aqüicultura, així com la transformació i comercialització de productes de la pesca i l'aqüicultura, contribuint a la seguretat alimentària en la Unió.
-
Permetre una
economia blava sostenible en les zones costaneres, insulars i interiors, i fomentar el desenvolupament de les comunitats pesqueres i aqüícoles.
-
Reforçar la governança internacional dels oceans i permetre que les mars i oceans siguin segurs, protegits, nets i siguin gestionats de manera sostenible.